El programa Escola i Empresa fa 10 anys

  • El programa, creat per la Fundació FemCAT el 2009, apropa l’alumnat al món empresarial
  • Gairebé 90.000 alumnes de secundària de tot Catalunya han participat al programa en aquests 10 anys

Barcelona, 12 de setembre de 2019. El 22 d’abril del 2010 es va fer la primera sessió del programa Escola i Empresa, a l’IES Jaume Balmes de Barcelona. El ponent era l’empresari Ernest Sales. Es tractava d’una prova pilot i les següents setmanes se’n farien cinc més. Van sortir bé, amb un retorn positiu del professorat i l’alumnat, i el projecte, liderat per dos dels patrons de FemCAT, el mateix Ernest Sales i Ricard Huguet, va tirar endavant.

Aquest curs es compliran 10 anys d’aquelles xerrades inicials i FemCAT ha decidit celebrar-ho amb una renovació del lloc web i de la imatge del programa –amb un nou logotip-, així com posant en valor la feina feta en aquesta dècada a través de diferents accions que es durant a terme durant el curs 2019-2020.

Les dades parlen per si soles. D’aquelles sis xerrades i de les 25 de l’exercici següent – el 2010-11-, amb 17 empresaris-ponents, a Barcelona i la seva àrea metropolitana, arribant a 1.265 alumnes, s’ha passat en el curs 2018-19 a més de 400 xerrades per tot Catalunya, amb 160 conferenciants i un impacte sobre quasi 15.000 estudiants entre 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius”, destaca la Presidenta de FemCAT, Elena Massot. El creixement ha estat constant, arribant a gairebé 90.000 alumnes en total i la valoració del programa s’ha mantingut molt alta, per sobre del 9.

La diversificació i penetració en tot l’àmbit territorial català ha estat una altra de les fites assolides els darrers cursos. Així, en aquest últim any, s’ha avançat en l’objectiu d’arribar al 17% de tots els centres potencials de cada servei territorial del Departament d’Educació, i globalment s’ha superat el 20% a tot Catalunya. En aquest sentit, s’ha prestat especial cura al factor proximitat, amb empresaris i empresàries ponents vinculats a cada territori. Per al curs que ara comença es pretén seguir amb la tònica creixent, sempre mantenint la qualitat del programa.

Una de les claus de l’èxit del programa és la gestió personalitzada que en fa l’equip de FemCAT, procurant el millor encaix entre els perfils de ponents i alumnat. També ho és el fet de poder comptar amb empresaris i empresàries voluntaris de tot el territori català: el factor proximitat, el fet de trobar exemples d’empreses al costat de casa, és molt poderós. En aquest sentit, valorem molt la implicació de totes les entitats col·laboradores del programa, és gràcies a elles que el programa Escola i Empresa s’ha anat escalant”, afirma Massot. Fins al moment, han participat al programa més de 250 empresaris i empresàries, que acostumen a fer una sessió al trimestre.

El programa Escola i Empresa

El Programa Escola i Empresa pretén apropar el món de l’empresa als estudiants de secundària (4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mig i Superior). Consisteix en un diàleg d’una hora entre estudiants i un empresari/a, seguint una metodologia validada pel Departament d’Educació que posa l’accent en la interacció personal amb l’alumnat.  La conversa amb aquesta persona i la reflexió sobre la seva motivació i dia a dia ajuda els nois i noies a visualitzar aspectes de la vida a l’empresa i del seu paper en la societat des d’una perspectiva diferent a la que sovint estan habituats.

Col·laboren en aquest programa: Departament d’Educació, Barcelona Activa, GlobaLleida, Barcelona Global, Fòrum Carlemany, Aijec, PIMEC Joves, Sant Cugat Empresarial, Creacció,  Escola Emprenedors, Agència de Desenvolupament del Berguedà, i Fundació Roca i Galés, bé en la difusió del programa als centres, bé en la captació de nous ponents i prescriptors del programa.

Resum dades curs 2018-2019

Compartir

Similar Articles

Iniciativa pels IdiomesFEMCAT DEFENSA EL MULTILINGÜISME COM A CLAU PER A INTERNACIONALITZACIÓ  DE LES...
Multilingüisme per...Convocatòria de premsa Aquest dimecres 15 de Desembre, a les 10.00h,  FemCAT, ...
BENCHMARKING CATALUNYA:...Nota de premsa - FemCAT visita entitats exemplars de Barcelona i el Vallès Occidental...
BENCHMARKING CATALUNYA:...Nota de premsa FemCAT visita entitats exemplars de Girona i Olot amb l’objectiu...
Benchmarking Catalunya:...Empresaris i empresàries de FemCAT viatjaran a Girona i Olot amb l’objectiu de...