IX Fòrum FemCAT “L’atur juvenil: què podem fer?”

IX Fòrum FemCAT “L’atur juvenil: què podem fer?”

ELS EMPRESARIS DE FEMCAT CREUEN PRIORITARI VINCULAR EL SISTEMA EDUCATIU AL PRODUCTIU I ORIENTAR AL JOVE DES DE L’ÀMBIT LOCAL

La fundació privada d´empresaris FemCAT, impulsora d´iniciatives que ajuden al desenvolupament econòmic i social de Catalunya, proposa intensificar el diàleg entre administració, empreses i formadors per fer front a l´atur juvenil. En el marc del IX Fòrum de l´entitat, que aborda aquest problema des d’una perspectiva integral, els empresaris catalans creuen prioritari vincular el sistema educatiu al productiu, millorar la  informació que reben el joves sobre les necessitats de les empreses i fomentar el treball amb les institucions locals que actuen sobre el terreny. Aquestes són algunes de les propostes que formen part d´un full de ruta per seguir els propers 3 anys i que, en opinió de FemCAT haurien de subscriure tots els agents implicats.

La preocupació per l´atur, i en concret el juvenil, és present al col·lectiu empresarial, que malgrat ser generador de feina, valor i riquesa, també sent la frustració del desajust entre les necessitats de talent que demanden les empreses i el perfil competencial dels joves.  En un període marcat per la crisis econòmica i en el que es pateix també un atur estructural agreujat pels canvis tecnològics i pels diferents cicles econòmics del sistema, “el gran repte és adequar l’oferta a la demanda”, afirma Ramon Carbonell, President de FemCAT. “No es tracta de renunciar a la vocació, sinó de vincular-la a la realitat amb una formació orientada a les necessitats de les empreses. Per a la nostra part, hem d´acompanyar millor als joves amb informació,  donar-los opció a una primera feina de qualitat, definir clarament el rol de l´aprenent i donar-los accés a un pla de formació per a tota la seva vida laboral”.

Per a FemCAT, l´empresari, en el seu àmbit d´actuació, desenvolupa idees, mobilitza recursos, fomenta talent i fa possible el dinamisme econòmic, però això no és suficient en un país en el que la taxa d’atur juvenil és del 38%, una de les més elevades de la UE, on la mitjana és del 20%. A més de les polítiques d´ocupació que impulsen les administracions i de la lluita contra la precarietat laboral, és important el compromís de tota la societat articulant mesures pensant en el curt, mig i llarg termini.

En aquest sentit, FemCAT ha estat pionera en realitzar projectes de foment a la Formació Professional Dual, organitzar visites de les empreses a les escoles i universitats (amb un impacte directe a més de 60.000 joves) i en participar a iniciatives de transferència de tecnologia.

La fundació d’empresaris  també considera important trobar maneres d’articular la veu de les  petites i mitjanes empreses que poden anticipar la tipologia de llocs de treball  que podran oferir en el futur – no les quantitats ni la data exacta – per tal que aquesta informació pugui ser d’utilitat al sistema de formació. En aquest sentit, la implicació dels empresaris és clau, tant al seu territori com a nivell sectorial, i han de poder comptar amb el suport d’organitzacions com les patronals i les cambres de comerç.

La Fundació FemCAT amb 12 anys de treball continu, està formada per empresaris a títol individual. Els seus membres aporten un total de 17.200 milions d’euros de facturació agregada, xifra que suposa el 8,4% del PIB català, i donen feina a més de 77.000 persones.

Al IX Fòrum FemCAT, organitzat amb la col·laboració del Banc Sabadell, han assistit empresaris de tot Catalunya, així com experts i representants de l’àmbit educatiu, polític, econòmic i social.

Més informació

Compartir

Similar Articles

BENCHMARKING CATALUNYA:...Nota de premsa - FemCAT visita entitats exemplars de Barcelona i el Vallès Occidental...
BENCHMARKING CATALUNYA:...Nota de premsa FemCAT visita entitats exemplars de Girona i Olot amb l’objectiu...
Benchmarking Catalunya:...Empresaris i empresàries de FemCAT viatjaran a Girona i Olot amb l’objectiu de...
Nomenament del Dr....El Patronat de FemCAT, reunit el 14  de setembre de 2021, ha atorgat la distinció...
Aeroport, oportunitats...Model de país El debat sobre l’ampliació de l’aeroport ha saltat a l’arena...