Visita al Barcelona Supercomputing Center, amb Mariona Sanz

Pauline Pourailly

La Mariona Sanz, responsable innovació i desenvolupament de negoci, ens va oferir una visió àmplia tant de l’evolució del centre com del seu paper clau en el futur científic, tecnològic i econòmic de Catalunya i Europa.

Ens van explicar com el BSC s’ha consolidat com una infraestructura estratègica de primer nivell a escala europea, gràcies al superordinador MareNostrum 5, un dels més potents del continent, i al desenvolupament del primer ordinador quàntic europeu, anomenat MareNostrum‑Ona. Aquestes capacitats situen Catalunya al capdavant de la recerca computacional, la intel·ligència artificial i la innovació tecnològica més puntera.

El centre es troba en un moment d’expansió important. Amb el suport de la Comissió Europea, el BSC serà una de les seus de l’AI Factory, una de les set fàbriques europees de desenvolupament d’intel·ligència artificial. Aquesta iniciativa busca consolidar una Europa tecnològicament sobirana, capaç de competir amb les grans potències mundials, i Barcelona tindrà un paper protagonista en aquesta estratègia.

A més, el BSC compta amb un programa específic orientat al teixit empresarial —el Corporate Programme—, que permet a empreses catalanes i internacionals accedir a coneixement d’avantguarda, participar en projectes d’R+D, i aplicar tecnologies com la supercomputació, la intel·ligència artificial o la modelització a les seves necessitats reals.

En conjunt, la visita al BSC ens va oferir una mirada inspiradora i compromesa sobre el futur de la ciència i la tecnologia a Catalunya. L’aposta per un model basat en el coneixement, la col·laboració público‑privada i el lideratge europeu posiciona el nostre país en una trajectòria estratègica per fer front als grans reptes globals amb eines pròpies.

Modificar cookies