Taula rodona per debatre la problemàtica de l’atur juvenil

161116_fem-cat-atur_317_optimitzada

En el marc del IX Fòrum FemCAT, el 16 de novembre, es va celebrar una taula rodona per debatre el tema de l’atur juvenil des de diferents punts de vista. Amb l’objectiu d’analitzar els factors estructurals que influeixen en aquesta problemàtica social, FemCAT va reunir en aquesta taula als següents participants: Afra Blanco, Portaveu nacional de l’Avalot – Joves de la UGT de Catalunya; Helena Guardans, Presidenta Executiva de Sellbytel; Ricard Alfaro, Vicepresident de l’Associació Catalana de Direcció de Recursos Humans (AEDIPE) i Sotsdirector General d’Asepeyo; Miquel Puig i Raposo, Economista i autor del llibre ‘Un bon país no és un país low-cost’ i Santiago Sabatés, Conseller Delegat d’Eurofragance.

En aquest debat, moderat pel periodista Antoni Bassas, van sorgir temes com la necessitat d’un diàleg més intens entre el sistema formatiu i el productiu, per tal de preveure millor les necessitats del mercat laboral, o la importància d’implantar un salari mínim interprofessional equivalent al d’altres països com Gran Bretanya, Alemanya o Holanda.

Afra Blanco va destacar la necessitat d’introduir elements de preparació mental a les aules de forma obligatòria per poder combatre l’estrès de la nostra societat. També va indicar que “les bonificacions no tenen cap mena de sentit ja que un empresari no contracta treballadors si no en té necessitat” i que “els contractes de pràctiques són moltes vegades una suplantació d’un contracte laboral convencional”. Així mateix, va incidir en la necessitat de reforçar les inspeccions laborals.

Helena Guardans, per la seva part, va destacar la importància d’ensenyar a les escoles què es fa a les empreses. També va assegurar que “les pràctiques s’han de potenciar, s’ha de canviar aquest tipus de contracte i les empreses s’haurien de comprometre en donar als joves l’oportunitat d’aprendre, formant-los i acompanyant-los”.

Ricard Alfaro va insistir que, més enllà de les “mesures micro”, hi ha un “problema macro que és el desajust entre sistema educatiu i mercat laboral”. Així, va apuntar que per ajudar a frenar l’atur juvenil s’ha de preveure l’evolució del treball i transformar l’educació en aquest sentit. “No podem tenir productes i processos digitals i treballadors analògics”, va insistir.

L’economista Miquel Puig i Raposo va demanar “deixar de pensar com ho hem fet en el últims 35 anys” i va defensar el sistema educatiu del nostre país. “L’abandonament escolar té més a veure amb l’estructura del sistema productiu que amb la qualitat del sistema educatiu”, va assegurar. D’altra banda, per reduir la precarietat laboral va proposar exigir una major formació per cobrir qualsevol lloc de treball: així, els salaris haurien de ser més elevats i en contrapartida, “s’hauria d’exigir més al treballador”.

Per últim, Santiago Sabatés va afirmar, durant la seva intervenció, que el sistema educatiu té uns fonaments molts bons però que els empresaris demanen canvis. “És primordial ajustar la oferta i la demanda i, mentrestant, s’ha de potenciar el reciclatge” per poder lluitar contra l’atur juvenil.

Compartir

Similar Articles

Iniciativa pels IdiomesFEMCAT DEFENSA EL MULTILINGÜISME COM A CLAU PER A INTERNACIONALITZACIÓ  DE LES...
Multilingüisme per...Convocatòria de premsa Aquest dimecres 15 de Desembre, a les 10.00h,  FemCAT, ...
BENCHMARKING CATALUNYA:...Nota de premsa - FemCAT visita entitats exemplars de Barcelona i el Vallès Occidental...
BENCHMARKING CATALUNYA:...Nota de premsa FemCAT visita entitats exemplars de Girona i Olot amb l’objectiu...
Benchmarking Catalunya:...Empresaris i empresàries de FemCAT viatjaran a Girona i Olot amb l’objectiu de...