X Fòrum – L’abandonament escolar prematur: una perspectiva des de l’empresa

FemCAT defensa una col·laboració més estreta entre el sistema productiu i l’educatiu per a generar professionals amb millors opcions de futur

  • És important que les empreses disposin d’eines per anticipar les seves necessitats de personal i les facin saber al sistema educatiu
  • La formació dual o en alternança hauria de convertir-se en l’opció majoritària per als ensenyaments de formació professional
  • La formació al llarg de la vida és imprescindible per a tots els perfils professionals
  • L’orientació professional ha de millorar i començar-se el més aviat possible

Barcelona, 6 de novembre de 2018.  La fundació privada d´empresaris FemCAT, impulsora d’iniciatives que ajuden al desenvolupament econòmic i social de Catalunya, proposa intensificar la col·laboració entre administració, empreses i formadors per fer front a l’abandonament escolar prematur (AEP) i generar professionals qualificats amb millors opcions d’inserció i projecció laboral.

En el marc del X Fòrum de l´entitat, que cada dos anys aborda una problemàtica des d’una perspectiva integral, els empresaris mostren la seva disposició a implicar-se en les tasques d’informació i orientació, anticipant els perfils i habilitats requerits per les empreses, i apropant el món de l’empresa als instituts a través de col·laboracions puntuals, visites i la formació en alternança i dualTambé demanen a l’administració que faciliti aquesta interlocució i simplifiqui la implicació de les empreses en la formació professional dual.

La preocupació per l’abandonament escolar prematur és present al col·lectiu empresarial, ja que està directament vinculada als perfils professionals de què poden disposar i els llocs de treball que s’ofereixen. La manca de formació també està relacionada amb l’atur juvenil, la temàtica que va centrar la darrera edició del Fòrum FemCAT.

Si bé és clar que l’AEP té un origen multifactorial i s’està abordant des del sistema educatiu, les empreses també podem aportar el nostre gra de sorra. Els empresaris hem de ser capaços d’anticipar les nostres necessitats, transmetre-les al sistema educatiu i implicar-nos més en la formació al llarg de la vida”, destaca Pau Relat, President de FemCAT.

Per aquest motiu, és important articular la veu de les  petites i mitjanes empreses que poden anticipar la tipologia de llocs de treball  que podran oferir en el futur  per tal que aquesta informació pugui ser d’utilitat al sistema educatiu i de formació contínua. En aquest sentit, la implicació dels empresaris és clau, tant al seu territori com a nivell sectorial, i han de poder comptar amb el suport d’organitzacions com les patronals i les cambres de comerç.

Aquesta articulació també hauria d’anar de la mà dels departaments d’ensenyament i de treball, afers socials i famílies: “a la Formació Professional, les formacions amb alternança haurien de passar a ser la norma i no l’excepció. Com a empreses, ens podem comprometre a implicar-nos-hi, però la FP Dual avui dia presenta moltes barreres burocràtiques que no faciliten la participació de les pròpies empreses”, afirma Pau Relat.

Un sistema formatiu amb poca o mala comunicació amb el sistema productiu és perjudicial alhora per les empreses i per als joves. El perfil típic de l’abandonador prematur és el d’algú que no acaba el primer curs de Formació Professional, de Batxillerat o fins i tot d’un Grau Universitari. “Per què abandonar quan, suposadament, ja has pres una decisió important sobre el teu futur? No serà que l’alumne no ha tingut l’oportunitat de visualitzar la mena de vida professional a la que pot accedir mitjançant els estudis?” Amb aquest argument, el president de FemCAT defensa intensificar els esforços en l’orientació professional de nens i joves.

L’abandonament escolar no és un problema circumscrit als joves. “No formar-se quan s’és jove, en un sistema dissenyat per a això, suposa un llast per tota la vida. Entre els aturats de més de 45 anys, quants antics abandonadors hi trobarem? I entre els nostres treballadors? La formació contínua és necessària per a tots, a tots els nivells. N’hem de fer una prioritat.”

Al X Fòrum FemCAT, que se celebrarà demà dimecres  a l’Auditori Banc de Sabadell de Barcelona, hi assistiran empresaris de tot Catalunya, així com experts i representants de l’àmbit educatiu, polític, econòmic i social.

Compartir

Similar Articles

BENCHMARKING CATALUNYA:...Nota de premsa - FemCAT visita entitats exemplars de Barcelona i el Vallès Occidental...
BENCHMARKING CATALUNYA:...Nota de premsa FemCAT visita entitats exemplars de Girona i Olot amb l’objectiu...
Benchmarking Catalunya:...Empresaris i empresàries de FemCAT viatjaran a Girona i Olot amb l’objectiu de...
Nomenament del Dr....El Patronat de FemCAT, reunit el 14  de setembre de 2021, ha atorgat la distinció...
Aeroport, oportunitats...Model de país El debat sobre l’ampliació de l’aeroport ha saltat a l’arena...